Vrste zubnih proteza – proteze na lokatorima

Potpune (totalne proteze) izrađuju se kod potpune bezubosti pojedinog pacijenta te se nalaze direktno na gingivi koja prekriva područje zubne kosti. Za razliku od potpunih, djelomične ili parcijalne proteze izrađuju se u slučajevima kad nedostaje jedan ili više zubi.

Potpune proteze mogu se dodatno učvrstiti implantatima i mogu se skidati. Karakterizira ih baza koja se sastoji od tankog metalnog dijela i ružičastog akrilata koji bojom nalikuje na sluznicu uz koju prianja sama proteza. Baza se izrađuje s ciljem da bude što veće površine budući da sama sluznica nije sposobna podnijeti veća opterećenja, stoga je bitno ravnomjerno raspodijeliti sile žvakanja na što veću površinu.

Zubna proteza na implantatima

Zubne proteze ovog tipa imaju u sebi ugrađene elemente koji se vežu na retencijske elemente samog implantata. Međusobno se razlikuju ovisno o pričvrsnim sustavima stoga postoje:

  • Proteze na prečkama
  • Proteze na kuglama
  • Proteze na lokatorima

Proteze na lokatorima

U svrhu retencije i stabilnosti pokrovne proteze koja je retinirana pomoću 2 implantata, sve češće se koriste lokatori koji u odnosu na ostale pričvrsne sustave imaju nekoliko prednosti, a pokazali su se financijski povoljnijim rješenjem gdje se sa 2 implantata, pogotovo u donjoj čeljusti, može postići zadovoljavajuća čvrstoća proteze u ustima. Lokator veza je patentirana veza tvrtke Zest dental koja proizvodi lokator veze za sve važnije implantološke sustave. Sastoji se od valjkastog metalnog dijela koji se postavlja u implantat( može i u korijen zuba pacijenta) i metalne kapice koja u sebi ima plastične nastavke različite čvrstoće koji se ugrađuju u proteze. Veličinom ne povećavaju dimenzije proteze, a djeluju po principu tzv. “drukera”. Lokator veze služe za  bolje pričvršćivanje proteza, no bitno je naglasiti da su to i dalje proteze, odnosno protetski nadomjesci koji nisu fiksni u ustima nego se mogu vaditi. Prednost lokatora jest njihova relativno jednostavna ugradnja u postojeću protezu, dakle ako su implantati postavljeni uz dobru primarnu stabilnost, moguća je odmah ugradnja lokator veza u postojeću protezu i bolja stabilizacija proteze.
Ovaj jednostavni sustav retenciju i stabilnost proteze postiže trenjem paralelnih postraničnih površina implantološkog bataljka. Budući da je donja proteza vrlo krhka prema svom obliku, ugradnja dodatnog pričvrsnog sustava koji zauzima veću površinu u konačnici dovodi do promjene njene debljine, što utječe na ishod zahvata. Povećana debljina proteze smanjuje jezični prostor pacijenta, i negativno utječe na govornu i žvačnu funkciju. Lokatori i kugle su se za razliku od prečke pokazali uspješnijim pričvrsnim sustavima, čemu su pridonijeli svojom reduciranom površinom koja ne utječe na debljinu potpune proteze te su pri promatranju posve nevidljivi. Zahvaljujući obliku valjka, lokator pruža veću stabilnost i funkcionalnost proteze i sprječava njeno izvrtanje. Mala vertikalna visina (oko 2 mm) također je još jedna od prednosti u nizu koja omogućuje lokatorima upotrebu kod međusobno neparalelnih implantata.  Ugradnja implantata i lokatora ne ovisi striktno o izradi proteza, stoga ih je moguće postaviti neovisno o vremenu postavljanja proteze. Kod donjih proteza, ukoliko je greben (kost donje čeljusti) jako propao, gotovo uvijek se mogu postaviti 2 implantata u predjelu između očnjaka. U gornjoj čeljusti preporuča se ugradnja 4 lokator veze na 4 implantata, iako je to jeftinije rješenje, pomoću 4 implantata se može napraviti fiksni most, stoga se proteze na lokatorima najčešće preporučuju pacijentima za stabilizaciju proteze u donjoj čeljusti. Veze na lokatorima mogu se koristiti i u izradi prečki sa više implantata, ali mi preporučujemo da se (ako se postavlja više implantata,  npr. 4) izradi fiksni most koji zasigurno ima veću razinu ugode nošenja kod pacijenta nego proteza koliko god bila stabilna.

Održavanje potpunih proteza

Pacijentu se prilikom dobivanja proteze savjetuje nošenje tijekom dana i noći, a nakon perioda prilagodbe, protezu bi trebalo skidati tijekom noći da bi se tkivo odmorilo. Također je bitno održavati protezu svakodnevnim čišćenjem četkicom i pastom za zube (barem jednom dnevno) da bi se spriječio nastanak plaka i eventualne posljedične infekcije.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas