Zubne proteze i sve što trebate znati o njima!

Što je to zubna proteza?

Zubna proteza je protetski nadomjestak koji zamjenjuje vaše zube. Spada u mobilne protetske nadomjeske, što znači da ih pacijent sam može vaditi i postavljati u usta. Proteze predstavljaju ekonomično i kvalitetno rješenje za pacijente kojima nedostaje više ili svi zubi u čeljusti, a nisu kandidati za implantate. S njima možete ponovno žvakati hranu i smijati se sa samopouzdanjem, jer vraćaju funkciju žvakanja i estetiku osmijeha!

Koje su vrste zubnih proteza?

Djelomične proteze

Djelomične proteze koriste se kada osoba još uvijek ima nekoliko preostalih prirodnih zuba. Izrađuju se od materijala koji se zove akrilat, a povremeno s pojačanjem od metala nazvanog “Wironit”. Djelomične proteze nude stabilnost i podršku uz pomoć veza sa preostalim prirodnim zubima.

Totalne (potpune) proteze

Totalne (ili potpune) proteze zamjenjuju sve zube u jednoj čeljusti. Obično se koriste kada su svi prirodni zubi izgubljeni, a u ustima se drže samo uz pomoć ležišta, tj zubnog grebena na kojem stoje zbog čega je izuzetno bitno precizno ih izraditi.

Pokrovne proteze

Pokrovne proteze mogu biti izrađene na implantatima ili preostalim prirodnim zubima. Takve vrste proteza imaju poseban oblik veza (prečke, lokatori ili kugle) kojima se drže u ustima pa su izuzetno stabilne. Prednost ovih vrsta je što su izrazito čvrste u ustima a pacijent ih kad želi lako može izvaditi i temeljito počistiti područje oko implantata. Kvalitetna oralna higijena garantira dugotrajnost implantata.

Postupak izrade i postavljanje proteza

Postupak izrade zubnih proteza obuhvaća nekoliko koraka:

  1. Detaljna procjena i planiranje: Vaš stomatolog procijenit će vašu situaciju te s vama razmotriti različite mogućnosti. Svaki pacijent je individualan te su planiranje i dogovor izrazito bitni kako bi svaki pacijent dobio najbolje rješenje.
  2. Izraditi ih je moguće konvencionalnim načinom ili digitalnom tehnologijom. Prednost digitalnog načina izrade je ta što nema potrebe za klasičnim otiscima uz pomoć otisnih masa koji znaju često biti neugodni za pacijenta.
  3. Izrađivanje proteze: Proteze se izrađuju u zubnom laboratoriju na temelju otisaka ili intraoralnog skena kojeg izradi stomatolog te šalje dentalnom tehničaru. Izrada konvencionalnim načinom traje 2-3 tjedna, a digitalnim 1-2 tjedna.
  4. Predaja i prilagodba: Stomatolog će vam predati gotovu protezu i pokazat će vam kako ju pravilno koristiti, skidati i postavljati.

Pacijenti se obično vrlo brzo nauče nositi svoje nove proteze bez problema. Važno je ne obeshrabriti se eventualnim početnim poteškoćama te dolaziti na kontrolne preglede kod stomatologa. Sva dostupna istraživanja pokazuju da je većina pacijenata zadovoljna svojim zubnim protezama.

 

Održavanje i briga o vašoj novoj protezi

Briga o vašoj novoj zubnoj protezi uključuje:

  1. Redovito čišćenje: Svaki dan temeljito očistite vašu protezu četkicom i pastom za zube.
  2. Tablete za čišćenje: S vremena na vrijeme upotrijebite tablete za čišćenje koje možete kupiti u većini drogerija. Preporučljivo je koristiti ih jednom do dva puta mjesečno.
  3. Izbjegavajte tvrde četkice: Nemojte koristiti tvrde četkice ili abrazivne materijale koji bi mogli oštetiti vašu protezu.
  4. Noću kad proteza nije u ustima: Preporuča se vaditi protezu tijekom noći te ju staviti u kutijicu s vlažnom maramicom kako bi se spriječilo deformiranje. Kutijica oponaša uvjete u ustima te se na taj način vaša proteza neće deformirati.

Što očekivati prilikom prilagodbe na proteze?

Prilagodba na nove zubne proteze varira od osobe do osobe. U početku možete osjetiti nelagodu, povećanu salivaciju te poteškoće pri govoru i žvakanju. Međutim, najveći broj pacijenata uspijeva savladati ove poteškoće unutar jednog do dva tjedna. Tijekom ovog razdoblja neophodno je redovito posjećivati stomatologa radi eventualnih prilagodbi kako bi nošenje proteze bilo što ugodnije.

Važno je zapamtiti da prilagodba zahtijeva vrijeme i strpljenje, no većina pacijenata na kraju bude vrlo zadovoljna svojim novim osmijehom!

Sa svim pročitanim informacijama sada ste spremni razumjeti svijet zubnih proteza te lakše donositi odluke o svojem oralnom zdravlju!

 

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas