Što je parodontoza i kako je prepoznati?

Uvod

Parodontoza, poznata i kao parodontitis, ozbiljna je bolest koja pogađa zubno meso i okolna tkiva. Ignoriranje prvih simptoma može dovesti do ozbiljnih dentalnih problema koji zahtijevaju opsežno liječenje. U ovom članku objasnit ćemo što je parodontoza, kako je prepoznati te koje korake poduzeti kako bi se spriječilo njeno napredovanje.

Što je parodontoza?

Parodontoza je kronična upalna bolest koja zahvaća strukture koje podržavaju zub, uključujući zubno meso, kost i ligament. Ova bolest najčešće počinje kao gingivitis – upala zubnog mesa uzrokovana plakom. Ako se gingivitis ne liječi, može prijeći u parodontozu, gdje upala prodire dublje u tkivo i kost.

 

Uzroci parodontoze

Nakupljanje plaka, ljepljive bakterijske naslage na zubima, glavni je uzrok parodontoze. Plak se lako formira na zubima nakon jela i može biti uklonjen redovitom oralnom higijenom. Međutim, ako se ne ukloni na vrijeme postaje izvor bakterija koje prodiru u zubno meso. Plak također doprinosi nakupljanju zubnog kamenca koji dodatno iritira gingivu i skupa sa plakom uzrokuje gingivitis.

 

Kako prepoznati parodontozu?

Prepoznavanje simptoma parodontoze u ranim fazama ključno je za sprječavanje napredovanja bolesti. Neki od znakova koji mogu ukazivati na ovu bolest uključuju:

 

Simptomi parodontoze

Krvarenje zubnog mesa

Jedan od prvih simptoma parodontoze je krvarenje zubnog mesa prilikom pranja zuba ili konzumacije tvrde hrane. Ovo upućuje na postojanje upale gingive tj zubnog mesa.

Otečeno i crveno zubno meso

Upaljeno zubno meso koje je crveno i otečeno također može signalizirati početak parodontoze.

Povlačenje zubnog mesa

Kako bolest napreduje, zubno meso se može povući s površine zuba, otkrivajući korijen zuba koji normalno nije izložen vanjskim utjecajima.

Loš zadah

Kronični loš zadah često prati bolesti usne šupljine poput parodontoze zbog nakupljanja bakterija.

 

Dijagnoza

Stomatolog ili parodontolog koji dijagnosticira ovu bolest može koristiti nekoliko metoda, uključujući pregled usne šupljine, mjerenje dubine parodontnih džepova te radiografske snimke kako bi procijenili gubitak kosti.

 

Liječenje parodontoze

Liječenje parodontoze ovisi o stadiju bolesti. U ranim fazama mehaničko uklanjanje plaka i tvrdokornog kamenca može biti dovoljno za zaustavljanje progresije bolesti. U ozbiljnijim slučajevima potrebno je kirurško liječenje.

Nekirurški tretmani

  • Uklanjanje kamenca i kiretaža: Ovo je temeljit proces čišćenja ispod linije desni koji uklanja zubni plak i kamenac. Stomatolog također mjeri parodontne džepove (prostor između zuba i mesa) koji su u parodontozi povećani (veći od 2-3mm)
  • Antibiotici: Lokalni ili sistemski antibiotici mogu biti propisani kako bi pomogli u suzbijanju bakterijske infekcije.

Kirurški tretmani

  • Flap kirurgija: Ova procedura uključuje podizanje dijela zubnog mesa kako bi se omogućilo dublje čišćenje naslaga kamenca.
  • Regenerativna kirurgija: Uključuju korištenje materijala za regeneraciju kosti ili tkiva izgubljenih zbog bolesti.

Prevencija parodontoze

Najbolji način za sprječavanje parodontoze je održavanje dobre oralne higijene koja uključuje redovito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, korištenje zubnog konca te posjete stomatologu svakih šest mjeseci. Također se preporučuje uravnotežena prehrana bogata vitaminima koji jačaju imunitet te izbjegavanje pušenja koje povećava rizik od razvoja ove bolesti. Vrlo bitno za naglasiti je pušenje često prikrije prve simptome parodontoze. Pušenje uzrokuje vazokonstrikciju krvnih žila u ustima zbog čega zubno meso i kad je upaljeno rijetko krvari zbog čega pacijenti pušaći rijetko primjete prve simptome gingivitisa i parodontoze.

 

Što ako sam već izgubio zube zbog parodontoze?

Ne brinite jer i pacijenti s parodontozom su kandidati za protetske radove i implantate. Prije nadoknade izgubljenih zubi primarno je učiniti inicijalnu parodontu terapiju odnosno dovesti parodontozu u fazu mirovanja. Nakon toga ovisno o tome koliko Vam zubi nedostaje stomatolog Vam preporučuje izradu mostova na Vašim zubima ili postavu implantata. Nakon toga potrebno je dolaziti na kontrolne preglede i redovita čišćenja kamenca svaka 3-4 mjeseca.

 

Zaključak

Parodontoza je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravovremenu dijagnozu i liječenje kako bi se izbjegle trajne posljedice. Prepoznavanje simptoma kao što su krvarenje i povlačenje zubnog mesa, te pravovremene mjere prevencije mogu značajno smanjiti rizik od razvoja ove bolesti. Redovite posjete stomatologu ključne su za održavanje zdravlja usne šupljine i sprječavanje komplikacija uzrokovanih parodontozom.

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas