Sigurnost stomatoloških zahvata u vrijeme pandemije

Sigurnost stomatoloških zahvata jedan je od prioriteta u stomatologiji. Odlučila sam pisati o ovoj temi jer se mišljenje o sigurnosti zahvata u stomatološkoj ordinaciji s početka pandemije i ovo današnje bitno razlikuju.

Na samom početku pandemije smatralo se da je stomatolog jedno od najugroženijih zanimanja. Kada se utvrdilo da se virus prenosi aerosolima, rad stomatoloških ordinacija bio je pod povećalom. U vrijeme lockdowna ordinacije su morale biti zatvorene. Tada se to činilo opravdanom odlukom jer je 239 znanstvenika s raznih područja u svom upozorenju u stručnom časopisu “Clinical Infectious Diseases” apeliralo na zdravstvene ustanove i Svjetsku zdravstvenu organizaciju WHO da ozbiljno uzmu u obzir da se virus lako može prenijeti aerosolima.

No, dobre vijesti stižu nam iz Velike Britanije gdje je rađeno posljednje, a ujedno i najopsežnije istraživanje na tu temu. Na medRxiv.org u lipnju 2021. godine objavljena je studija “A clinical observational analysis of aerosol emissions from dental procedures” koja se provodila na Sveučilištu Bristol. Danas ću vam predstaviti ovo istraživanje.

 

Sigurnost stomatoloških zahvata – mali rizik od prijenosa virusa

 

Studija iz Bristola zaključila je da stomatološki zahvati predstavljaju mali rizik za prijenos virusa SARS-CoV-2 preko aerosola.

Riječ je o najvećoj studiji do danas koja se bavila mjerenjem aerosola u stomatološkim ordinacijama. Cilj istraživanja bio je kvantificirati koncentraciju aerosola nastalu tijekom raznih stomatoloških postupaka. Odvajao se aerosol zagađen slinom od onog koji potječe od instrumenta koji nije zagađen.

Zaključak studije je da su mnogi uobičajeni postupci i zahvati u stomatološkoj ordinaciji proizveli zanemarive količine aerosola. Početna specifikacija stomatoloških postupaka koji predstavljaju rizik za prijenos preko aerosola polazila je od ograničenih dokaza koje smo imali na početku širenja pandemije, kada smo o koronavirusu jako malo znali i tek se upoznavali s njegovim načinom širenja.

U studiji se govori o trima mogućim izvorima aerosola tijekom stomatoloških zahvata te se naglašava da se ne smatraju svi rizičnim za prijenos SARS-CoV-2.

 

 

Što je aerosol?

 

Aerosoli su najsitnije čestice i kapljice vode, koje lebde zrakom i na većoj udaljenosti od 10 m. Manje su od mikrokapljica pa se duže od njih zadržavaju u zraku. Šire se strujanjem zraka, a posebno se koncentriraju u zatvorenim i neprozračenim prostorima. Kada govorimo, smijemo se, pjevamo, izdišemo, ispuštamo aerosoli i mikrokapljice. Veće kapljice tj. mikrokapljice brzo padnu na pod, a u slučaju da ih udahnemo, zaustavit će ih sluznica u gornjem dišnom traktu. Ta nas sluznica štiti od virusa i bakterija. No, udahnemo li aerosol, sluznica ga neće spriječiti da se širi dalje u tijelo. Problem je što aerosoli mogu:

  • prodrijeti duboko u pluća
  • lebdjeti u zraku satima (naročito u zatvorenim prostorijama).

Znate li da tijekom kašljanja zaražena osoba može odaslati više od 100.000 čestica virusa koji mogu ostati u zraku više od 10 sekundi? Ustanovljeno je da pola minute govora proizvodi istu količinu aerosola kao i kašalj. Zato je neophodno redovito provjetravati prostoriju ili imati stalno uključenu ventilaciju. U našem centru redovito provjetravamo ordinacije i čekaonicu.

 

Koja su 3 izvora aerosola u ordinaciji?

 

  1. aerosol koji stvara pacijent
  2. aerosol nastao upotrebom zubnih instrumenata
  3. aerosol zagađen slinom tijekom korištenja instrumenta u ustima

Pacijentov aerosol može biti zarazan. Pri tome mislimo na čestice koji nastaju kašljanjem, govorom, pljuckanjem i slično. Aerosol nastao korištenjem zubnih instrumenata ne smatra se zaraznim, dok se onaj zagađen slinom nastao upotrebom instrumenata u ustima COVID-19 pozitivnog pacijenta smatra zaraznim.

 

 

Kako se provodilo istraživanje?

 

Istraživanje je obuhvaćalo praćenje 41 pacijenta. Prošli su 15 različitih parodontoloških, oralno- kirurških i ortodontskih zahvata. Kod 9 od 41 postupka nije otkriven nikakav aerosol.

Davanje lokalne anestezije, pregled sondom, vađenje zuba kliještima, skidanje ortodontskog aparata, uzimanje otisaka zubi, vodeni sprej i šivanje nisu stvorili aerosol koji bi se mogao detektirati. U studiji se navodi da ne predstavljaju opasnost za prijenos aerosola.

“Naša studija potvrđuje da je velik dio smjernica u vezi sa stomatološkim zahvatima koji se smatraju niskim rizikom od širenja COVID-19 točan,” riječi su to dr. Tom Duddinga, jednog od autora studije.

Stomatološke ordinacije moraju poštivati stroge protokole higijene prostora, a mi smo čistoću zraka podigli na još višu razinu.

Sigurnost stomatoloških zahvata veća je uz iTherapy® –  sustav 11 tehnologija za pročišćavanje  i modifikaciju zraka.

U našem centru nalazi se  iTherapy® pročišćivač zraka za unutarnje prostore, koji pročišćava 99,97% aerosola u prve 3 minute zahvaljujući ZTV-Zerotransfer virus tehnologiji. Uređaj oslobađa zrak od alergena i formaldehida jer radi na principu AFT- Allergens Free tehnologije. UV-C radijacija iz UV-C lampe kemijski modificira mikroorganizme jer prodire u njihov DNA ometajući metabolizam čestica do njihovog uništenja. Lampa ima germicidalni i dezinfekcijski učinak.

Uređaj uklanja:

  • lebdeću prašinu ✔️
  • aerosole ✔️
  • opasne kućne plinove ✔️
  • bakterije ✔️
  • viruse ✔️
  • plijesan ✔️
  • Legionellu ✔️
  • grinje… ✔️

iTherapy ® obogaćuje zrak u ordinaciji antioksidansima i negativnim ionima.

Ne odgađajte odlazak stomatologu jer nova istraživanja potvrđuju sigurnost stomatoloških zahvata! U Centru dentalne medicine Zadar sterilnost prostora, instrumenata i uređaja te čistoća zraka na najvišem su stupnju. Stoga, trebate li popravak zuba, kontrolni pregled ili kompletni remake osmijeha, stojimo vam na raspolaganju.

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas