Oralno zdravlje kao preduvjet općeg zdravlja

Oralno zdravlje još uvijek u svijesti mnogih nema tako važnu ulogu za cjelokupno zdravlje kakvu ono zaista ima. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1965. godine postavila je definiciju oralnog zdravlja – oralno zdravlje je stanje zdravih, za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju.

Kolika je važnost oralnog zdravlja na svjetskoj razini govori činjenica da je oralnom zdravlju posvećen 20. ožujka, datum koji obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja, a koji je utemeljila Svjetska stomatološka organizacija (World Dental Federation – FDI).

Vijeće europskih doktora dentalne medicine (Council of European Dentists, CED) 12. rujna obilježava Europski dan oralnog zdravlja.

Ponukana posljednjim istraživanjem specijaliziranog časopisa „Ja TRGOVAC“, koje je obuhvaćalo temu higijenskih navika Hrvata, odlučila sam napisati ovaj blog. Nažalost, Hrvatska u europskim omjerima prednjači po broju karijesa. Podijelit ću s vama podatke koje nam kao naciji nikako ne idu u prilog. Predstavljaju alarm za uzbunu. Krajnje je vrijeme da promijenimo navike kad je oralna higijena u pitanju.

Porazni rezultati istraživanja u disbalansu su s brojem stomatologa po glavi stanovnika u Hrvatskoj, koji je veći od europskog prosjeka.

 

3 čimbenika dobrog oralnog zdravlja

  • redovita i pravilna oralna higijena
  • pravilna i zdrava prehrana
  • redoviti preventivni (kontrolni) stomatološki pregledi za sve dobne skupine

 

Redovita i pravilna oralna higijena

Četkanje zubi i desni laganim masirajućim pokretima najmanje 2 minute ujutro i navečer bit će dovoljno da održavate dobru oralnu higijenu koja je glavni preduvjet za dobro oralno zdravlje. Zube treba pravilno četkati od zubnog mesa prema zubu laganim kružnim pokretima po svim plohama, s vanjske i unutrašnje strane te po griznim plohama. Za to vam je potrebna četkica s gustim i mekanim vlaknima koja ne oštećuju caklinu i desni.

Osim klasičnih četkica za zube, postoje električne i sonične četkice. Preporučuju se osobama koje nisu baš vješte prilikom četkanja zubi. Kada prejako stišćemo četkicu i jako četkamo, možemo oštetiti desni koje se zbog toga počinju povlačiti. S druge strane, ako preslabo četkamo, nećemo skinuti plak sa zubi. Električne četkice to rade dobro i ujednačeno jer su podešene za optimalno četkanje kružnim pokretima. Sonične četkice koriste naprednu soničnu tehnologiju koja uklanja i do 7 puta više naslaga na teško dostupnim mjestima.

Za oralno zdravlje najvažnija je četkica za zube, kakvu god koristili, tj. svakodnevno mehaničko odstranjenje mekanih naslaga. Preporučuje se četkati zube minimalno svakih 12 sati. Na taj način sprječavamo nastajanje bakterijskog plaka, koji je organizirana struktura bakterija. Bakterije proizvode kiselinu opasnu za zube jer oštećuje caklinu zuba.

Pasta za zube ne bi se smjela previše pjeniti. Potražite paste za osjetljive zube i one koje štite desni. Paste s fluorom imaju zaštitni efekt od karijesa pa se svakako preporučuju. Bilo bi idealno četkati zube poslije svakog jela, ali to često nije moguće. Zato se oralnoj higijeni ujutro i navečer treba posebno posvetiti.

Znate li da prema spomenutom istraživanju Hrvati godišnje potroše samo 2 i pol tube zubne paste, a 11 % ispitanika uopće ne koristi četkicu za zube? Svaki deseti građanin Hrvatske izjasnio se da nikada ne pere zube, a svaki četvrti pere zube samo onda kada ide stomatologu.

Prostor koji ne možete dobro očetkati između zuba, očistite zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili zubobranom, a za svjež dah te za uništavanje zaostalih bakterija koristite vodicu za ispiranje usta s klorheksidinom – oralnim antiseptikom. No, s vodicom ne treba pretjerivati da ne narušite prirodnu, fiziološku floru u usnoj šupljini! Posavjetujte se sa stomatologom koju vodicu koristiti, naročito ako ste imali oralnokirurški zahvat. Ne uzimajte tekućinu za ispiranje usta na svoju ruku!

I na kraju, ništa manje važan, a najčešće zaboravljen organ jest jezik. Na njemu i ispod njega mogu se taložiti kolonije bakterija pa ga je potrebno redoviti četkati. Strugač jezika možete kupiti u svim boljim ljekarnama i drogerijama.

 

Pravilna i zdrava prehrana

Jedite voće i povrće, sve što sadrži A,C, K i D vitamin te kalcij, fosfor i magnezijvitamine i minerale koji sudjeluju u izgradnji i očuvanju zuba te zaštiti desni i kosti. Koja je to zdrava hrana za zube, a koja pospješuje razvoj karijesa, pročitajte u blogu Zdrava hrana, zdravi zubi.

 

Redoviti preventivni (kontrolni) stomatološki pregledi

U Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica radi poboljšanja oralnog zdravlja školske i predškolske djece. Cilj je prevencija i rano detektiranje karijesa, a u sklopu programa provode se preventivni pregledi za:

  • upis u dječji vrtić
  • upis u prvi razred osnovne škole
  • radi se preventivni pregled u 6. razredu.

Zubna putovnica je jedinstveni obrazac koji se primjenjuje u cijeloj državi. Aktivnosti u sklopu programa uključuju svakodnevno organizirano četkanje zubi u vrtićima i školama, gdje je to moguće organizirati. Ovo se provodi kako bi se djeci u najranijoj dobi usadila zdrava navika četkanja zubi. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i u ovoj pedagoškoj godini (2021./2022.)  nastavljaju s edukacijama o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sustavu u koordinaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Školsko doba vrijeme je kada se stječu redovite navike i razvija odgovornost o vlastitom oralnom zdravlju.

 

KEP indeks pokazuje kakvo je naše oralno zdravlje

Što je KEP-indeks? To je zbroj brojeva karioznih, izvađenih i plombiranih zuba te se smatra pokazateljem oralnog zdravlja.

Jeste li znali, da prema spomenutom istraživanju, u Hrvatskoj dvanaestogodišnje dijete u prosjeku ima 4 pokvarena, izvađena ili plombirana zuba? To nas svrstava na samo dno europske ljestvice oralnog zdravlja tinejdžera.

Hrvatska ima visok KEP indeks 4,5 i na dnu smo u Europi, gdje većina zemalja ima KEP indeks ispod 2.

Kod naših 15-godišnjaka oralna situacija je još gora. KEP indeks je više nego zabrinjavajući 5,4.

 

Koliki je KEP indeks kod odraslih?

  • 35-45 godina KEP indeks iznosi 16,2
  • 65-75 godina KEP indeks iznosi 23,6

 

Zašto su preventivni pregledi važni za oralno zdravlje?

Preventivni pregledi imaju izuzetno važnu ulogu:

  • rano otkrivanje karijesa
  • primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova
  • edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani
  • kod odraslih uz pregled i edukaciju o oralnoj higijeni radi se profesionalno čišćenje i poliranje zuba.

Preporuka je s djecom dolaziti češće na kontrolne preglede (svaka 3 mjeseca) jer oni još nisu vični pravilnom četkanju zuba, a odraslima minimalno jednom godišnje. Optimalno bi bilo svakih 6 mjeseci. Znate li da se procjenjuje da čak 95 % pučanstva do 35. godine ima problem s karijesom?

Jesu li sve bakterije opasne za oralno zdravlje?

Nevjerojatna je činjenica da ljudska usta nastanjuje preko 500 vrsta bakterija, ali dobra je vijest da je većina pozitivnih, dok tek desetak vrsta mogu značajno narušiti zdravlje zuba, desni i oralne šupljine općenito. Uz pravilnu oralnu higijenu možemo ih reducirati. Bakterije u neočišćenom plaku dovode do mineralizacije i stvaranja opasnog zubnog kamenca što može uzrokovati karijes, gingivitis, parodontitis, i na kraju, često i gubitak zdravog zuba.

Narušeno oralno zdravlje reflektira se na ostale dijelove tijela. Tako kronična parodontna bolest i granulom mogu izazvati: srčani i moždani udar zbog bakterija koje su iz usne šupljine krvotokom došle do srca i mozga. Pojavljuju se: upala zglobova, bolesti bubrega, problemi s vidom, očima, dermatolološke bolesti.

Možda bolujete od neke bolesti, a ne znate da je njezin uzrok loše oralno zdravlje. Zato, ne zanemarujte preventivne preglede i redovito čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje te poliranje zubi! U Centru dentalne medicine Zadar stojimo vam na raspolaganju jer nam je primarna zadaća vaše oralno zdravlje.

Do novog bloga jedite zdravu hranu, održavajte dobru oralnu higijenu i posjetite svog stomatologa. Provjerite svoje oralno zdravlje!

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas