Ljuskice za zube: prednosti, nedostaci i što očekivati

Ljuskice za zube postale su pravi hit u svijetu estetske stomatologije. Ako sanjate o blistavom osmijehu koji će svakoga oboriti s nogu, ljuskice bi mogle biti prava stvar za vas. No, prije nego što se odlučite na ovaj zahvat, važno je znati sve detalje. Pogledajmo sve prednosti, nedostatke i što možete očekivati ako se odlučite za ljuskice.

Zbog čega su ljuskice popularne

Ljuskice za zube su jedan od složenijih postupaka u stomatologiji – to je transformacija osmijeha koja stvarno oduzima dah. Evo nekoliko ključnih razloga zbog kojih su ljuskice tako popularne:

Brzi rezultati

Jedna od glavnih prednosti ljuskica je brzina kojom dobijete željene rezultate. Nakon svega nekoliko posjeta stomatologu, možete izaći iz ordinacije s potpuno novim osmijehom.

Prirodni izgled

Ljuskice su minimalistički radovi koje prekrivaju samo prednji dio zuba, pružajući potpuno prirodan izgled. Današnje tehnike i materijali omogućuju izradu ljuskica koje su gotovo neprimjetne i iz blizine, vrlo ih je teško razlikovati od prirodnog zuba.

Svestranost

Naše potrebe kada je riječ o estetskoj stomatologiji mogu biti jako različite – netko želi pokriti razmake između zubi i neravnine, drugi žele riješiti probleme s bojom zuba. Ljuskice mogu riješiti sve od ovih problema odjednom.

 

Nedostaci koje treba imati na umu

Iako ljuskice zvuče kao savršen tretman u estetskoj stomatologiji, valja imati na umu i neke nedostatke:

Cijena

Jedna od većih prepreka može biti cijena jer ih ne pokrivaju zdravstveni osiguravatelji jer se smatraju estetskim zahvatom. Svakako savjetujemo da dođete u Centar dentalne medicine Zadar na prvi besplatan pregled gdje ćete bez obaveza saznati sve potrebne informacije.

Zubno meso

Kod nekih pacijenata može doći do iritacije zubnog mesa nakon postavljanja ljuskica. To se događa vrlo rijetko i prolazi kroz par dana.

 

Nepovratnost postupka

Postavljanje ljuskica u večini slučajeva uključuje brušenje dijela prirodnog zuba kako bi se osiguralo da ljuskica optimalno priliježe uz zub. To znači da je postupak nepovratan – jednom kad ugradite ljuskicu, nema vraćanja na staro.

 

Koliko traju i kako ih održavati

Ovisno o materijalu i načinu održavanja, ljuskice mogu trajati između 10 i 15 godina, pa čak i duže s dobrim navikama oralne higijene. Ljuskice izrađujemo od kompozita i od keramike. Prilikom izrade kompozitnih ljuskica koristimo se injekcijskom tehnikom prilikom čega nije potrebno brusiti zub. Za keramičke ljuskice potrebno je minimalno brušenje kako bi se osigurala maksimalna retencija te su one dugotrajnije od kompozitnih. Kompozitne ljuskice imaju uzak prostor primjene te ih je moguće izraditi samo u određenim slučajevima. Na prvom pregledu procjenjujemo jeste li kandidat za kompozitne ili keramičke ljuskice.

Održavanje

Važno je redovito četkati zube i koristiti zubni konac kako biste spriječili nastanak karijesa oko rubova ljuskica. Također je preporučljivo izbjegavati grickanje tvrdih predmeta poput leda ili noktiju kako ne biste oštetili svoje nove ljuskice.

 

Proces postavljanja ljuskica

Ako ste se odlučili za ljuskice, evo što možete očekivati tijekom samog postupka:

Prvi korak: Konzultacije

Prvi posjet stomatologu bit će konzultacija tijekom koje će stomatolog procijeniti stanje vaših zuba i preporučiti najbolji plan terapije

Priprema zuba

Nakon toga slijedi priprema zuba koja uključuje uklanjanje tankog sloja cakline. Ovaj proces je potpuno bezbolan jer se koristi lokalna anestezija.

Izrada privremenih ljuski

Kad su vaši zubi pripremljeni uzimaju se otisci vaših zubi koji se šalju u laboratorij gdje se izrađuju trajne ljuskice dok u ordinaciji isti dan dobivate privremene.

Postavljanje trajnih ljuski

U sljedećem posjetu stomatolog isproba ljuskice te zajedno sa pacijentom procijeni izgled, ukoliko ste oboje zadovoljni stomatolog trajno cementira ljuskice te je postupak gotov.

 

Što možete očekivati nakon zahvata

Odmah nakon zahvata moguće je da ćete osjećati povećanu osjetljivost na toplo ili hladno zbog uklanjanja dijela cakline, no to brzo prolazi. Na Vama je da dalje održavate urednu oralnu higijenu te dolazite na redovite kontrolne preglede barem jednom godišnje što je garancija za dugotrajnost rada.

 

Kome su namijenjene ljuskice

Ljuskice su namijenjene svima koji žele uljepšati svoj osmijeh, bilo promjenom oblika zubi ili boje zubi. Bitno za naglasiti je da se ljuskice obično rade na intaktnim zubima, tj zdravim zubima. Ukoliko su zubi zahvaćeni karijesom ili su endodontski sanirani tj liječeni onda nisu kandidati za ljuskice već za krunice!

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas