Koliko su štetni dentalni amalgami (plombe)?

Jedna od najčešćih dilema u stomatologiji je odabir ispuna(plombi) koji se postavlja na oštećeni dio zuba, odnosno šupljinu koja je uzrokovana karijesom. Plombe pomažu u obnavljanju zubi koji propadaju zbog oštećenja karijesom, ali ujedno i sprječavaju njihovo daljnje propadanje. Ovisno o stupnju oštećenja i stanju zubne šupljine, stomatolog odabire materijal koji je najprikladniji za ispun pojedinog pacijenta. Jedan od materijala koji se koristi u stomatologiji više od 100 godina je dentalni amalgam čija je sigurnost posljednjih nekoliko godina postala upitna, a stomatolozi se sve više okreću novijim materijalima, takozvanim kompozitnim ili bijelim ispunima.

Što je dentalni amalgam (poznat kao crna plomba)?

Dentalni amalgam smjesa je žive sa malim česticama slitine srebra, kositra, bakra ili drugih metala. Živa je metal koji materijalu daje fleksibilnost, a kad se miješa sa slitinom drugih metala nastaje plastična smjesa, dovoljno mekana da se utisne u zub. Nastala smjesa se brzo stvrdnjava, a zbog svoje trajnosti, koristi se za stražnje zube ili velike šupljine gdje se prenosi velika sila potrebna za žvakanje. 

Koje su prednosti dentalnog amalgama?
  • Izuzetna mehanička čvrstoća i trajnost
  • Više od 100 godina korišten u stomatologiji
  • Povoljniji od ostalih materijala
  • Tehnika postavljanja ispuna je lakša jer slina u ustima ne smeta procesu stvrdnjavanja
Koji su nedostaci dentalnog amalgama?
  • Estetski neprivlačan i neprirodne boje(crne) koja odudara od ostatka zubi i čini ga uočljivim
  • Veže se mehanički za zub, zahtjeva uklanjanje velike zubne površine kako bi se osigurala trajnost i stabilnost ispuna
  • S vremenom dolazi do korozije materijala i nastanka sekundarnog karijesa ispod ispuna
  • Pojava galvanske struje u ustima pacijenata koji osim amalgamskih ispuna imaju i krunice, mostove ili metalne proteze (javlja se osjećaj peckanja, metalni okus, neugodan zadah, crvenilo i oštećenje sluznice)
  • Visok sadržaj žive koja je toksična
Toksičnost žive

Unatoč dugogodišnjoj tradiciji korištenja dentalnog amalgama, u novije vrijeme postavlja se sve više pitanja u vezi toksičnosti žive u materijalu, njezinog utjecaja na zdravlje i potrebe za izmjenom starih crnih, sa novijim bijelim plombama. Elementarna živa materijal je koji se na sobnoj temperaturi nalazi u tekućem stanju i isparava vrlo polagano. Živine pare su vrlo otrovne, a njihovim udisanjem može doći do trovanja čiji simptomi su lako krvarenje zubnog mesa, otežano pamćenje, glavobolje, probavne smetnje, pa čak i oštećenje živčanog sustava. Udisanje živinih para može postati uzročnik mnogih bolesti, a neke od njih su karcinom, autoimune upalnih bolesti, alergije, astma i gastritis.

Živa u dentalnom amalgamu

Dentalni amalgam je najkontroverzniji materijal zbog zabrinutosti oko biokompatibilnosti materijala koji sadrži visoki postotak žive (oko 50%), međutim, istraživanja su pokazala da količina žive koju ljudski organizam apsorbira iz amalgama nije toliko velika.  Podaci pokazuju da je količina žive kojoj se ljudi izlažu u dnevnoj okolini veća nego količina u amalgamu. Najveća izloženost događa se tijekom postavljanja ili uklanjanja ispuna te rukovanja ili odbacivanja ostataka amalgama, pri čemu je stomatolog izloženiji živi nego pacijent. 

Trebaju li se amalgamski ispuni ukloniti?

Odstranjivanje amalgamskih ispuna može stvarati više poteškoća nego ostavljanje ispuna netaknutim, ukoliko to nije nužno. Trebali biste ukloniti ili zamijeniti amalgamske ispune samo ukoliko je već prošlo mnogo vremena, ukoliko se lome ili kad je došlo do propadanja ispod njih. Uklanjanje dobrih amalgamskih ispuna moglo bi rezultirati nepotrebnim gubitkom zdravih dijelova zuba i može osloboditi više žive nego netaknuti ispuni. Uklanjanje se preporuča pacijentima koji su imale dokazane alergijske reakcije na materijal ili su skeptični oko sigurnosti materijala. Jedan od najčešćih razloga uklanjanja ispuna je i estetske prirode, budući da su već godinama dostupni moderniji i estetski prihvatljiviji ispuni bijele boje koji imaju prirodniji izgled. 

Postavljanje plombe u ordinaciji

Postavljanje ispuna (plombe)

Što kaže direktiva Europske Unije o korištenju amalgama?

Radi predostrožnosti i sve manjeg izlaganja živi zbog njezine toksičnosti, EU direktiva ograničila je korištenje dentalnih amalgama. 

  • Zabranjena je njihova uporaba kod trudnica, dojilja ili djece mlađe od 15 godina, osim ukoliko je nužno
  • Živa se više ne smije koristiti u prahu već u kapsuliranom obliku kako bi se smanjilo izlaganje pacijenata, stomatologa i dentalnih tehničara
  • Sve ordinacije moraju imati posebne separatore za prikupljanje amalgama i sprečavanje ispuštanja u otpadne vode
  • Prikladno zbrinjavanje amalgamskog otpada u suradnji s objektima koji gospodare otpadom

Ukoliko razmišljate u uklanjanju dentalnih amalgama kontaktirajte nas.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas