Kako održavati oralnu higijenu kod kuće: savjeti i trikovi

Održavanje oralne higijene ključno je za zdravlje zuba i zubnog mesa te za sprečavanje bolesti poput karijesa, gingivitisa i parodontoze. U ovom vodiču, detaljno ćemo proći osnovne rutine i preporuke za optimalnu njegu usne šupljine kod kuće.

Osnovne rutine za održavanje oralne higijene

Pranje zuba četkicom: Osnovna rutina za održavanje oralne higijene počinje pranjem zuba četkicom i pastom dva puta dnevno – ujutro i navečer. Pravilno pranje zuba traje najmanje dvije minute, a preporučeno vrijeme može se pratiti uz pomoć brojnih električnih četkica koje imaju integrirane timere. Električne četkice svakako su uređaji koji su preporučljivi za korištenje!

Korištenje zubnog konca: Uz četkicu, neophodno je koristiti zubni konac kako biste temeljito očistili interdentalne prostore gdje četkica ne može doseći. Zubni konac uklanja plak i ostatke hrane nakupljene između zuba.

Korištenje interdentalne četkice: Interdentalne četkice pogodno je koristiti između stražnjih zubi gdje je prostor između zuba širi u odnosu na prednje zube. Postoji više veličina interdentalnih četkica. Najbolje je čišćenje započeti sa najužom četkicom pa ići prema široj. Kad vidite da je preširoka, tj otežano ulazi između zuba vratite se jednu veličinu natrag i tu četkicu koristite pri čišćenju.

Korištenje tuša za zube: Zubni tuš je električni uređaj koji izbacuje vodu pod pritiskom. Namijenjen je čišćenju interdentalnih prostora, baš kao i konac za zube i interdentalna četkica. Sastoji se od spremnika vode na koji se nastavlja tanki nastavak. Nastavak se prisloni između zuba te se uređaj upali. Pulsirajući mlaz vode izbija sve nečistoće između zubi. Korištenje zubnog tuša može biti zamjena za zubni konac i interdentalnu četkicu.

Vodice za ispiranje usta: Ukoliko želite dodatno poboljšati svoju oralnu higijenu možete koristiti vodice za ispiranje poput Listerina ili PerioPlusa. One u sebi sadrže antiseptike, eterična ulja i ostale tvari koje sprječavaju stvaranje naslaga na zubima te osvježavaju dah.

Koliko često mijenjati četkicu za zube?

Četkicu za zube potrebno je mijenjati otprilike svaka tri mjeseca. Ukoliko primijetite da su vlakna četkice zakrivljena i istrošena prije tog vremena, to može biti znak da prejako četkate ili da je četkicu potrebno ranije zamijeniti. Istrošena četkica više ne čisti učinkovito kao nova.

Koju zubnu pastu koristiti?

Većina pasti u svom sastavu vrlo je slična te se preporuča koristiti onu pastu koja odgovara pacijentu. Bitno je da u svom sastavu pasta ima barem 1000ppm fluorida, a najbolje bi bilo 1500ppm. To možete provjeriti u sastavu paste označenom na pakiranju.

 

Preporučene tehnike pranja zuba

Preporučena tehnika pranja zuba uključuje jednolično kružno četkanje. Četkica treba biti blago nakošena prema zubnom mesu kako bi učinkovito uklonila ostatke hrane između zuba i zubnog mesa. Pritisak ne smije biti prejak – jaki pritisak može oštetiti zubnu caklinu i zubno meso. Stoga je najbolje koristiti četkicu srednje tvrdoće.

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Zubni konac koristi se na način da se odreže komad konca dužine otprilike 30-50 cm i namota na oba kažiprsta. Koncem se zatim uđe u interdentalni prostor između dva zuba i laganim pokretima gore-dolje čisti prostor između zuba. Važno je pažljivo podvući konac ispod zubnog mesa. Nakon čišćenja, konac se izvlači na jednu stranu (lijevo ili desno).

Koliko često je potrebno posjećivati stomatologa?

Za optimalno zdravlje zuba i zubnog mesa, preporučuje se posjetiti stomatologa 1-2 puta godišnje radi redovitih kontrolnih pregleda i profesionalnog čišćenja zubi. Kod određenih pacijenata, primjerice onih s parodontozom, profesionalno čišćenje zuba potrebno je obavljati i češće.

Kućni pripravci i prirodni sastojci za zdravlje zuba i desni

Jedan od najučinkovitijih kućnih pripravaka za zdravlje usne šupljine je kadulja. Kadulja ima antibakterijsko, antiseptičko, antivirusno i protuupalno djelovanje. Ispiranje usne šupljine čajem od kadulje pomaže u zacjeljivanju ranica, ublažava upalu grla, gingivitis (upalu zubnog mesa) i herpes. Djeluje antiseptički i ubija patogene bakterije koje su odgovorne za nastanak karijesa i gingivitisa.

Kako pripremiti i koristiti čaj od kadulje?

  1. Priprema čaja: U jednu šalicu kipuće vode dodajte jednu žličicu suhih listova kadulje. Pustite da otopi 15 minuta, zatim procijedite.
  2. Korištenje: Nakon svakog pranja zuba, isperite usta čajem od kadulje. Neka tekućina cirkulira po cijeloj usnoj šupljini, a zatim ispljunite.

Bitno je napomenuti da ne prekoračite dozu kadulje, tj ne napravite prekoncentrirani čaj jer može negativno djelovati na sluznicu!

Održavanje oralne higijene ključan je korak prema zdravim zubima i desni. Redovito pranje zuba, korištenje zubnog konca, posjete stomatologu te dodatna njega prirodnim pripravcima poput kadulje pridonijet će dugoročnom zdravlju i sjaju vašeg osmijeha.

Ukoliko su Vam neki od ovih savjeta nejasni slobodno nas upitajte uživo kad se vidimo u ordinaciji i bit rado ćemo Vam sve pojasniti 🙂

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas