Koje su prednosti digitalnog zubnog otiska?

Digitalni zubni otisak ili analogni zubni otisak – danas stomatolozi imaju mogućnost odabira. Nekada to nije bilo tako. Još donedavno su se u fiksno-protetskoj terapiji stomatolozi i zubotehničari služili isključivo konvencionalnom metodom – analognim otiskom. Digitalna tehnologija okupirala je svijet u svim područjima djelovanja i to u pozitivnom smislu. Posljednja dva desetljeća ušla je u gotovo sva područja stomatologije kako bi poboljšala postupke u procesu oralne rehabilitacije. Tako je digitalna tehnologija postala i sastavni dio dentalne dijagnostike i terapije.

Danas je u mnogim poliklinikama uobičajeno da su virtualna baza pacijenata, digitalna fotografija, video snimci, laptopi, tableti, računala te radiološka dijagnostika svakodnevni dio poslovanja. Za sve navedeno kažemo da su alati kojima stomatolozi i zubotehničari prikupljaju podatke. Prava digitalna stomatologija započinje ranih 1980-ih jer su se u to vrijeme paralelno razvijale CAD/CAM jedinice i digitalni otisci. Ja, kao i većina kolega, poučena iskustvom iz ordinacije, prednost dajem digitalnom zubnom otisku, a u današnjem blogu detaljno ću vam objasniti zašto.

Što je digitalni otisak zubi?

Digitalni otisak zubi moderna je metoda uzimanja otisaka bez upotrebe gipsanih modela, tijekom koje se koristi digitalna tehnologija. Zamjenjuje u potpunosti analogni zubni otisak, a njegova zadaća je prikupljanje relevantnih informacija tj. parametara za digitalni dizajn budućeg protetskog rada. To je početni, a možda i najvažniji korak u izradi zubnog mosta, krunica, ljuskica, proteza ili keramičkih ispuna.

Digitalni zubni otisak – prednosti

Upravo zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, uzimanje otisaka je:

  • brže
  • preciznije
  • jednostavnije za stomatologa i za pacijenta
  • kvalitetnije
  • bez mogućnosti pogreške izazvane ljudskim faktorom
  • vrlo ugodno iskustvo za pacijenta
  • ne izaziva podražaj za povraćanjem.

Zahvaljujući digitalnim zubnim otiscima, smanjuje se potreba za izradom fizičkih (gipsanih) modela i traženjem prostora za njihovu pohranu. Digitalni zubni otisak čuva se u softveru te se odmah može proslijediti u laboratorij digitalnim putem. Kod izrade analognih modela potrebno je kutijicu s dobro zaštićenim otiskom od eventualnih oštećenja u transportu, dostaviti u laboratorij, što iziskuje vrijeme, a i novac za dostavnu službu.

Možemo ustvrditi da je praksa još uvijek pola-pola, podjednako se koriste i jedna i druga vrsta otisaka, ali stomatolozi koji su prešli na digitalni način uzimanja otisaka, izjašnjavaju se da im je to uvelike pomoglo da brže, preciznije i jednostavnije prolaze tu fazu protetske terapije. Budućnost će sigurno odabrati digitalni zubni otisak kao dominantnu, a potom i standardiziranu opciju te će polako istisnuti konvencionalni zubni otisak, baš kao što All on 4 već godinama, unatoč znatno višoj cijeni terapije, istiskuje zubnu protezu iz upotrebe.

CAD/CAM

Prvi CAD/CAM uređaj patentiran je, sad već daleke 1984. godine, iako treba napomenuti, da su stomatolozi već desetljeće ranije radili na visokotehnološkim rješenjima kao što su optički aparati za intraoralno mapiranje. CEREC (engl. Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics) 1987. godine predstavljen je kao prvi CAD/CAM uređaj za širu upotrebu jer je vizija tvrtke bila biološka, funkcionalna i dosljedna estetska restauracija zuba u jednom posjetu. Krenulo se s keramičkim ispunima inlay, da bi potom nove generacije uređaja CEREC 2 i CEREC 3 proizvodili onlay i zubne krunice.

CAD/CAM sustav ima 4 jedinice:

  • digitalni skener
  • računalo
  • računalni softver
  • glodalicu.

3 su koncepta rada CAD/CAM tehnologijom:

  1. postupak skeniranja zubi, dizajniranje nadomjeska, glodanje u CAM jedinici i dodatni postupci u finalizaciji nadomjeska u ordinaciji
  2. skeniranje i dizajniranje u ordinaciji, ostalo se odrađuje u laboratoriju
  3. samo skeniranje u ordinaciji, dizajniranje i izrada zubi u laboratoriju.

Digitalni zubni otisak uzima se pomoću intraoralnog skenera

Intraoralni skeneri s poboljšanim performansama predstavljeni su 2005. godine, a u današnje vrijeme iz godine u godinu proizvođači se trude izbaciti poboljšanu verziju ili potpuno novi tip CAD/CAM uređaja.

Tako je IOS sustav pomogao da se eliminiraju poteškoće koje su se redovito događale stomatolozima tijekom tradicionalnog načina uzimanja otisaka:

  • potreba za fizičkom obradom modela
  • nepravilan izbor žlica za otisak
  • odvajanje materijala od žlica
  • distorzija materijala prije izlijevanja
  • skladištenje modela.

Što je intraoralni skener?

Intraoralni skener je digitalni uređaj (kamera) koji se može koristiti za gotovo sve stomatološke zahvate:

Osnovu digitalnog protokola u modernoj ordinaciji čine intraoralni i laboratorijski skeneri s raznovrsnim softverima. Softveri omogućavaju brzu i preciznu komunikaciju između stomatologa, dentalnog laboratorija i pacijenta. Znate li da potpuni 3D prikaz čeljusti uz digitalnu tehnologiju može biti gotov za samo nekoliko minuta?

Kako se uzima digitalni otisak?

Treba napomenuti da je početak svake fiksno-protetske terapije jednak, bez obzira planirala se ona na dijagnostičkom analognom ili digitalnom otisku zuba. Protokol se razlikuje u nekoliko stvari. Pogledajmo koje su zajedničke!

  1. Pregled zubi – kontrola dentalnog statusa.
  2. Uzimanje anamneze.
  3. Analiza lica, dubine zagriza, sredine i trećine lica.
  4. Snimanje dentalnih fotografija – situacija prije, tijekom i nakon zahvata.

Dalje se protokol mijenja u odnosu na analogni otisak:

  1. Skeniranje usne šupljine intraoralnim skenerom. Skeniramo jednu pa drugu čeljust, a potom zagriz radi dobivanja točnih parametara koji su neophodni zubotehničarima. Radi se tzv. scan only – prvi digitalni otisak obiju čeljusti. Skeneri nove generacije imaju mogućnost registriranja laterotruzijskih i protruzijskih kretnji pa se pacijentu mogu pokazati pokreti koje izvodi.
  2. Snimku iz ordinacije šaljemo u dentalni laboratorij preko softvera. U laboratoriju se nalazi softver za dizajniranje zubi.
  3. U slučaju zahtjevnijih oralnih rehabilitacija kod kojih trebamo povisiti zagriz, izrađuje se deprogramator kako bi se donja čeljust dovela u kontakt s gornjom. Skeniramo preko deprogramatora radi dobivanja informacija o promijenjenoj visini. Dentalni tehničar ima točno određeni parametar visine na temelju kojeg može početi izrađivati prvi dizajn novih zubi.
  4. Dizajn zuba u softveru.
  5. Nakon što dentalni tehničar napravi dizajn zuba, šalje parametre digitalnim putem u uređaj koji nazivamo glodalica u kojem se gloda protetski nadomjestak u obliku zuba, ljuskice, ispuna, zubnog mosta ili proteze.
  6. Nakon brušenja zubi, ponovno se uzima digitalni otisak.
  7. Zubni tehničar estetski dorađuje keramikom izglodani protetski rad kako bi izgledao prirodno u ustima.
  8. Isprobavanje protetskog rada u usnoj šupljini u ordinaciji.
  9. Cementiranje rada.

Virtualni model

Virtualni model zubi možemo dobiti na 2 načina:

  • stomatolog uzima digitalni otisak intraoralnim skenerom, a model se automatski prikazuje na ekranu
  • uzima se analogni otisak u ordinaciji, a nakon što se u laboratoriju izlije u sadri, skenira se analogni model ekstraoralnim skenerom i pretvara se u digitalni otisak.

Dizajniranje protetskog nadomjeska

Dizajniranje nadomjeska na virtualnom modelu moguće je u ordinacijama koje imaju dizajnerski softver kompatibilan sa skenerom. Danas postoje i 3D pisači za protetske nadomjeske. U slučaju da je ipak potreban fizički model,  obično se izrađuje od polimera jer pojeftinjuje proces. Materijal nam jamči preciznost te visoku stabilnost modela. Polimerni modeli optimalni su za izradu anatomskih i radnih modela radi analiza ili slojevanja, ako se ne rade tzv. monolitni radovi.

 

 

Digitalni zubni otisak u Centru dentalne medicine Zadar uz 3shape

U sve prednosti digitalnog zubnog otiska uvjerili smo se svih ovih godina, otkada smo uveli u svoju praksu 3shape intraoralni skener. Ovaj uređaj omogućava, kao što mu i sam naziv govori, 3D skeniranje. Tijekom skeniranja pacijent može pratiti na ekranu snimanje te dobiti uvid u unutrašnjost svoje usne šupljine te mu odmah ukazujemo na eventualni detektirani problem. Ovaj multifunkcionalni uređaj producira 3D slike u boji, a karakterizira ga trenutačno zagrijavanje (instant-heat), zbog čega je spreman već nakon nekoliko sekundi za rad. Može producirati više od 3000 slika u sekundi, određivati nijansu boje svakog pojedinog zuba te vrlo vjerno prikazivati odnos između zubi i zubnog mesa.

Koristimo ga za razne namjene u gotovo svim granama dentalne medicine. Ima više prednosti, ne samo u odnosu na analogni zubni otisak, već i na digitalni otisak dobiven drugom vrstom intraoralnog skenera. Saznajte više o malom čudu digitalne tehnologije u našem centru, intraoralnom skeneru 3shape.

Do novog bloga „skeniram“ kakve su novosti u svijetu dentalne medicine, o čemu ću vas uskoro obavijestiti.

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas