Zašto je važna cjeloživotna edukacija u stomatologiji?

Cjeloživotna edukacija u stomatologiji nešto je što se podrazumijeva samo po sebi jer razvoj naše branše napreduje velikim koracima iz godine u godinu, pogotovo ako promatramo svaku granu dentalne medicine zasebno. Želimo li ići ukorak s vremenom, novim saznanjima, metodama u liječenju zuba i zubnog mesa te pratiti ponudu suvremene dentalne tehnologije, cjeloživotna edukacija treba biti sastavni dio našeg posla. Uostalom, to predviđa i Zakon o dentalnoj medicini. Članak 55. (NN 46/21)  kaže:

“Doktor dentalne medicine, dentalni tehničar i dentalni asistent te dentalni higijeničar obvezni su za vrijeme obavljanja svoje djelatnosti stručno se usavršavati prema općem aktu Komore, što obuhvaća:

  1. kontinuirano praćenje razvoja dentalnih znanosti
  2. stjecanje novih saznanja.”

Stomatolozi, kao zdravstveni radnici, imaju i pravo ali i obvezu na stalno obrazovanje i usavršavanje prema potrebama rada.

Cjeloživotna edukacija u stomatologiji nakon studija

Svjesni smo da tehnologija iz godine u godinu zastarijeva te da se pojavljuju bolji i kvalitetniji materijali, metode liječenja te novi tretmani u estetici osmijeha i lica. U želji da pružimo najbolju moguću kvalitetu svojim pacijentima, redovito se educiramo i implementiramo nova saznanja, metode i tehnologije u našu praksu.

Cjeloživotna edukacija u svim granama dentalne medicine

Kao stomatolog radim već više od 20 godina i svjedok sam velikih promjena u stomatologiji, u svakoj njezinoj grani:

  • implantologiji
  • zubnoj protetici
  • ortodonciji

Nešto što je prije dvadeset godina bilo nezamislivo, danas je stvarnost. Otvorila sam ordinaciju 2001. godine i od prvog dana bila sam svjesna odgovornosti koju preuzimam kao liječnik koji vodi brigu o oralnom zdravlju, ali i ljepoti osmijeha, te da će cjeloživotna edukacija biti neizostavni dio mog poslovanja.

Oduvijek su mi u fokusu:

  • stomatološka protetika (s naglaskom na funkciju i estetiku istovremeno)
  • dentalna implantologija.

[vls_gf_album id=”41″]

 

Implantologija

Najviše sam seminara, kongresa i tečajeva pohađala te uspješno završila iz područja implantologije. Imam nekoliko certifikata:

  • 2019. Lisabon, Malo Clinic – All on 4 kirurški tečaj
  • 2019. Opatija, Perioimplant kongres Opatija
  • 2016. Berlin, Bone & Tissue days
  • 2012.-2013. DGZI curriculum (Deutche Gesellschaft fur Zahnartliche Implantologie)
  • ESCD kongres.

All on 4 koncept

Nekada se o novom osmijehu za jedan dan moglo samo sanjati, a danas je to realnost koju nam je omogućio prof. dr. Paulo Malo. Osmislio je All on 4 koncept. Tim revolucionarnim patentom vraća  bezubim pacijentima osmijeh u roku od 24 sata zahvaljujući imedijatnom opterećenju 4 implantata ugrađenih po posebnoj matrici.

O All on 4 konceptu educirala sam se u klinici Malo Clinic upravo kod slavnog prof. dr. Paula Maloa. Stekavši nove vještine, nova saznanja i kompetencije, uvela sam u svoju praksu All on 4.  Pacijenti koje muči bezubost mogu već sutradan iz našeg centra izići s fiksnim zubima na implantatima.

Novi pristup u ortodonciji – Invisalign

Ispravljanje zubi pomoću praktičnih, jednostavnih, ugodnih i gotovo nevidljivih mobilnih aparatića brenda Invisalign predstavlja pravu revoluciju i potpuno drugačiju filozofiju ortodoncije. Kako ima estetsku prednost te pruža mogućnost uobičajene oralne higijene u odnosu na metalni ortodontski aparat, uvrstila sam ga u našu ponudu. Za nov pristup u ortodonciji trebala sam proći i edukaciju u vidu tečaja za Invisalign clear aligner sustav. Jer nove stvari traže novi pristup, a nove tehnologije traže nove vještine.

 

Završetak studija dentalne medicine ne znači i završetak stručnog obrazovanja. Stečeno znanje nije konačno znanje jer na tržištu iz godine u godinu stižu novi koncepti, dentalni materijali, pribor i tehnologije te nove metode. Prihvaćanje nove filozofije dentalne medicine zahtijeva proučavanje noviteta i učenje. Cjeloživotna edukacija u stomatologiji podrazumijeva specijalizaciju iz raznih područja dentalne medicine, tečajeve, seminare i kongrese, koji znaju biti monotematski ili politematski, monodisciplinarni ili multidisciplinarni.

Zadaća stomatologa je pružiti što kvalitetniju uslugu te se prilagoditi modernim obrascima razmišljanja i načinu života, a to zahtijeva konstantnu izobrazbu – nadogradnju znanja.

Dok planiram nove edukacije u ovoj godini, do novoga bloga pozdravljam vas citatom o znanju, kojim vas želim potaknuti da nikad ne prestanete raditi na sebi.

“Znati ne znači biti. Naučeno morate pokušati prenijeti u svakodnevni život.”

(Blaise Pascal)

Vaš Centar dentalne medicine Zadar

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas