Čime se bavi stomatološka protetika?

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja podrazumijeva izradu protetskih radova kojima se nadoknađuju izgubljeni zubi ili mijenja izgled postojećih zubi u svrhu vraćanja njihove funkcije i estetike.

Nedostatak jednog ili više zuba nije samo estetski problem, nego i značajan zdravstveni problem. Zato ćemo učiniti sve kako bismo vaše probleme riješili stručno, koristeći najbolje materijale i uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

Kako ju možemo podijeliti?

Stomatološku protetiku možemo podijeliti na fiksnu i mobilnu protetiku.

Kao što i samo ime kaže, fiksni protetski nadomjesci su fiksirani u ustima i pacijent ih ne može sam ukloniti iz usta, dok mobilna protetika podrazumijeva radove koje pacijent sam vadi i stavlja u usta. Fiksni protetski nadomjesci su krunice, mostovi i ljuskice dok se mobilne nadomjeske naziva protezama (totalne, djelomične, pokrovne)

Gubitak zuba narušava naš osmijeh, ali uzrokuje i brojne zdravstvene probleme poput naginjanja susjednih zuba, nepravilnog zagriza, gubitka zubne kosti, problema u govoru i žvakanju te probavnih problema. Protetskim nadomjeskom važno nam je vratiti funkciju zuba, ali jednako nam je važna i estetska dimenzija.

Zbog toga sve protetske radove izrađujemo od najkvalitetnijih materijala. Zubne ljuskice, krunice i mostove izrađujemo od cirkonij oksidnog materijala ili emax keramike čime osiguravamo prirodnost osmijeha i visoku estetiku.

Koji je postupak izrade protetskih radova?

Cijeli postupak izrade fiksno protetskih radova u našoj ordinaciji je potpuno digitaliziran te se radovi izrađuju CAD-CAM tehnologijom. Nakon preparacije zubi, korištenjem intraoralnog digitalnog skenera (3Shape-Trios) uzima se digitalni otisak čeljusti koji se potom šalje u dentalni laboratorij gdje dentalni tehničar dizajnira oblik budućeg rada na računalu. Dizajn se potom šalje u CNC stroj ili 3D printer koji prema dostavljenom dizajnu izradi protetski nadomjestak. Cijeli postupak izrade traje svega nekoliko dana.

Svaki protetski rad potrebno je izraditi precizno i kvalitetno kako bi se on što bolje uklopio u složeni stomatognati sustav te mu povratio funkciju i estetiku. Uz kvalitetne materijale i suvremenu tehnologiju stomatolog treba imati potrebno znanje i vještine kako bi se izradio kvalitetan protetski rad. Naš spec.univ.med.dent Frane anzulović specijalist je stomatološke protetike zbog čega možete biti sigurni da ste u stručnim rukama.

Vrlo bitno za naglasiti je da dugotrajnost svih protetskih radova u velikoj mjeri ovisi o razini oralne higijene koju pacijent provodi. Svaki protetski rad zahtijeva brigu i održavanje što se postiže uz redovito održavanje oralne higijene te redovite kontrolne preglede u ordinaciji.

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas