Sve što trebate znati o implantatima!

Što su implantati?

Zubni implantat je protetski vijak koji se ugrađuje u kost čeljusti te zamjenjuje ulogu korijena zuba. Izrađeni su od titanija, izrazito čvrstog i potpuno biokompatibilnog materijala te se nakon kirurške postave integriraju s kosti kroz proces osteointegracije. Na njih se potom postavlja protetski nadomjestak poput krunice, mosta ili proteze koji u potpunosti oponaša prirodne zube.

Zahvaljujući tome, pacijentima se u potpunosti vraća funkcija žvakanja i estetika osmijeha.

Uvod u svijet implantata: povijest i razvoj

Prvi moderni titanski dentalni implantat postavljen je 1965. godine od strane dr. Per-Ingvar Brånemarka. Ovaj događaj označio je prekretnicu u stomatologiji jer je otkriven proces oseointegracije – sposobnost kosti da obuhvati i preraste oko titanskog implantata. Nakon godina kliničkih istraživanja, dr. Brånemark i švedska tvrtka Bofors osnovali su tvrtku koja je kasnije promijenila ime u Nobel Biocare.

Nobel Biocare danas je suvremena švicarska tvrtka koja proizvodi premium dentalne implantate. Njihova patentirana metoda All-on-4® revolucionaran je način liječenja te predstavlja idealno rješenje pacijentima kojima je potrebno nadoknaditi sve zube u jednoj ili obe čeljusti. U našem centru koristimo se isključivo Nobel Biocare implantatima kako bi našim pacijentima omogućili što kvalitetniju uslugu!

 

Postupak postavljanja implantata: kako se pripremiti?

Postupak ugradnje dentalnih implantata potpuno je bezbolan zahvaljujući lokalnoj anesteziji. U našem dentalnom centru prije operacije izradit ćemo besplatnu 3D CBCT snimku čeljusti kako bismo procijenili imate li dovoljno kosti te jeste li kandidat za postavu implantata.

Proces uključuje sljedeće korake:

  1. Premedikacija: Pacijent sat vremena prije zahvata uzima antibiotik, što je važan korak u pripremi za operaciju kako bi se spriječila eventualna infekcija. Osim antibiotika, pacijentu se mogu preporučiti i drugi lijekovi radi smanjenja tjeskobe i osiguranja opuštenijeg iskustva tijekom zahvata.
  2. Ugradnja: Operacija traje otprilike pola sata, tijekom kojeg doktor postavlja implantat. Postupak se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je pacijent budan, ali područje ugradnje je u potpunosti anestezirano. Nakon ugradnje, pacijentima se savjetuje odmor i praćenje postoperativnih uputa za brži oporavak.
  3. Oseointegracija: Implantatu treba vrijeme od 3 do 6 mjeseci da sraste s kosti čeljusti, nakon čega slijedi postava protetskog nadomjestka. Tijekom ovog perioda, važno je pratiti naputke za oralnu higijenu i izbjegavati opterećenje na području implantata kako bi se osiguralo uspješno cijeljenje. Nakon što smo sigurni da je implantat u potpunosti oseointegriran, pristupa se izradi i postavi trajnog protetskog nadomjestka koji vraća funkcionalnost i estetiku pacijentovog osmijeha.

Pacijent ne treba obavljati nikakve posebne pripreme osim premedikacije te provođenja oralne higijene.

Prednosti i mogući rizici implantata

Prednosti zubnog implantata uključuju dugotrajnost ovakvog nadomjestka te poštedno djelovanje na okolne zube jer nema potrebe za njihovim brušenjem kao kod tradicionalnih mostova na zubima.

Među mogućim rizicima spadaju:

  • Djelomična, prolazna utrnulost: Može nastati zbog blizine živaca.
  • Odbacivanje implantata: Također rijetko, ali moguće; međutim ponovno postavljanje nije problematično nakon zacjeljivanja rane te stvaranja nove kosti.
  • Oticanje: Normalna pojava koja prolazi unutar nekoliko dana.

Uz kvalitetno i detaljno planiranje koje provodimo mogući rizici svedeni su na minimum.

Njega nakon postavljanja: savjeti za brži oporavak

Nakon postavljanja ključna je pravilna njega kako bi se osigurao brz oporavak:

  • Redovite kontrole kod stomatologa (pacijent dolazi na kontrolni pregled tjedan dana od zahvata kada se skidaju šavovi)
  • Pridržavanje svih uputa za njegu rane
  • Redovito održavanje oralne higijene

Pravilna briga značajno doprinosi uspješnoj integraciji implantata s kosti čeljusti.

Zašto izabrati Centar dentalne medicine Zadar?

  • U našem centru koristimo premium Nobel Biocare implantate.
  • Mi smo kompletno opremljen dentalni centar sa suvremenim uređajima što nam omogućuje da sve potrebne dijagnostičke postupke radimo na licu mjesta.
  • Naš tim stručnjaka uključuje specijaliste stomatološke protetike i implantologije s dugogodišnjim iskustvom.

Obratite nam se s povjerenjem i dogovorite besplatan prvi pregled koji uključuje snimku ortopana, intraoralni digitalni sken te detaljan plan liječenja.

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas