Kako pobijediti strah od posjete stomatologu?

Određena stopa straha uobičajena je i očekivana prije posjeta liječniku ili stomatologu, međutim, ukoliko je taj strah izražen u velikoj mjeri, može utjecati na oralno zdravlje i odgoditi posjet stomatologu. Neki od razloga koji izazivaju strahove od odlaska stomatologu su prijašnja loša iskustva, osjećaj nelagode prilikom pregleda, strah od boli i nemogućnost kontrole situacije.

Iako su naizgled jednakog značenja, razlikujemo dentalnu anksioznost, strah i fobiju.

Dentalna anksioznost predstavlja zabrinutost i strah od nečeg nepoznatog, a najčešće se javlja kad osobe prvi puta pristupaju nekom zahvatu.

Dentalni strah reakcija je na već od prije poznatu opasnost, potaknutu nekim lošim iskustvom iz prošlosti. Pritom je osoba zabrinuta da se ne ponovi situacija iz prošlosti, a takav strah najčešće je prisutan kod djece.

Dentalnu fobiju karakterizira najjači intenzitet straha koji je neracionalan i predstavlja veliki problem osobi koja je zbog njega sposobna godinama odgađati posjet stomatologu, sve dok se ne nađe u takvoj situaciji da je zbog prevelike boli primorana obaviti pregled.

Kako prepoznati simptome dentalne fobije?
  • Osoba se osjeća napeto i ne može spavati noć prije pregleda
  • Izražena napetost i nervoza u čekaonici
  • Pomisao na posjet stomatologu izaziva mučninu
  • Prizor bijele kute i instrumenata ordinacije povećava anksioznost
  • Osoba teško diše i ima napad panike kad se instrumenti uvode u usnu šupljinu
  • Napadi plača
  • Ubrzano kucanje srca, bljedilo i znojenje
  • Odgađanje posjeta stomatologu
Postoji nekoliko načina kako si možemo pomoći i olakšati posjet stomatologu
  • Prepoznati strah i podijeliti ga sa stomatologom

Najbitniji korak je prepoznati simptome, prihvatiti da osoba ima problem te podijeliti svoje strahove, razmišljanja i osjećaje sa stomatologom kako bi pregled ili zahvat prošao što bezbolnije. Svaki zdravstveni profesionalac želi da se pacijent osjeća opušteno i smireno, a upravo udobnost pacijenata olakšava njihov posao.

  • Odabrati dobrog stomatologa

Kako bi pacijentu bilo što bezbolnije, vrlo je bitno da se osjeća ugodno u ordinaciji u kojoj se nalazi. Ljubaznost, profesionalni stručnjaci, ugodna atmosfera i podrška preduvjeti su za uspješnu suradnju.

  • Postupno raditi na smanjenju straha

Prilikom posjete stomatologu, nije bitno samo obaviti i pretrpjeti zahvat, već i suočiti se sa strahom te stvoriti dobra iskustva kako bi svaki sljedeći pregled bio što bezazleniji.

  • Tehnike opuštanja

Vježbe disanja jedan su od načina opuštanja koje pomažu pacijentu prije i tijekom tretmana. Kontrolirano duboko i sporo disanje usporit će srčani ritam i opustiti mišiće.

  • Distrakcije

Distrakcije mogu odvratiti pozornost pacijenta od tretmana, a neki od načina su brojanje u sebi, slušanje glazbe ili stiskanje stres kuglice.

  • Podrška pratnje

Moralna podrška i prisutnost bliske osobe u čekaonici može pomoći osobi da lakše prebrodi strah prije zahvata, stoga je preporučljivo povesti sa sobom prijatelja ili člana obitelji koji će biti dodatna podrška.

  • Pomoć psihologa

Ukoliko osoba doista ima iracionalan strah od stomatologa i ne može ga kontrolirati, preporučuje se konzultirati sa psihologom. Postoji mnogo psihologa koji su eksperti u suočavanju sa fobijama i koji mogu pomoći osobi u otklanjanju problema.

  • Uporaba sedativa

Sedativi se koriste kako bi pacijent ostao što mirniji i opušteniji tijekom zahvata, a ukoliko je moguće, može se zatražiti takva procedura. Sedativi mogu sadržavati lokalne anestetike, dušikov monoksid, oralnu ili intravensku sedaciju.

Kako bi svaki vaš stomatološki zahvat prošao uz što manje straha, u našem centru imamo individualan pristup prema svakom pacijentu te brinemo kako bi svaki posjet prošao bez boli.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas