Povlačenje desni (recesija gingive)

Povlačenje zubnog mesa (recesija gingive), jedan od najčešćih dentalnih problema, stanje je koje karakterizira povlačenje zubnog mesa sa zuba čime dolazi do ogoljenja zubnog korijena.

Desni ili gingiva su gusto, dobro prokrvljeno tkivo ispod vlažne površine mukozne membrane. Pričvršćene su na kosti čeljusti i prekrivaju korijene zubi, koji su krhkiji od ostatka zubi i na taj način ih štite od vanjskih utjecaja. Recesija desni može zahvatiti samo jedan zub ili veći broj zubi, a osim što je estetski, također predstavlja i zdravstveni problem.

Uzrok bolesti

Više je čimbenika koji uzrokuju povlačenje zubnog mesa, a neki od njih su:

  • nepravilno ili grubo četkanje zubi
  • loša oralna higijena
  • starenje
  • morfologija zuba
  • nepravilan kontakt između gornjih i donjih zubi (nepravilan zagriz)
  • pušenje
  • bolesti: dijabetes, autoimune bolesti, hormonalni poremećaji

 

Simptomi

Zdravo zubno meso je ugodne ružičaste boje, ne odvaja se od zubi i čvrsto je. Suprotno tome, kod zubnog mesa koje se povlači možemo uočiti odvajanje od zubi koji izgledaju duži, zubno meso je natečeno i crveno, desni krvare tijekom pranja i javlja se loš zadah. Prvi stadij bolesti naziva se gingivitis, izlječiv je te ne dovodi do gubitka mekih i koštanih tkiva. Ukoliko se na vrijeme ne liječi, upala prelazi u parodontitis, kroničnu infekciju u kojoj se produbljuju džepovi koji nastaju oko zuba gdje se dodatno stvara sve više plakova, a zubi postaju sve krhkiji i mogu se klimati, što naposljetku može rezultirati ispadanjem zubi.

 

Liječenje

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i stomatološkog pregleda, a vrlo je bitno uočiti problem u što ranijoj fazi da bi se moglo na vrijeme liječiti stanje, budući da je zubno meso koje se jednom krene povlačiti nemoguće vratiti u početno stanje.

Blaži slučajevi povlačenja zubnog mesa mogu se riješiti dobrom oralnom higijenom koja uključuje odgovarajuću interdentalnu četkicu za zube, zubnu pastu, zubni konac i antiseptičku tekućinu. Preporučljivo je vertikalno pranje zubi kružnim pokretima od zubnog mesa prema kruni zuba, dok je horizontalno četkanje kontraindicirano.

Daljnji postupci obuhvaćaju uklanjanje zubnog plaka i kamenca koje nije moguće ukloniti četkanjem, već profesionalnim čišćenjem u stomatološkoj ordinaciji pomoću instrumenata koji razbijaju kamenac. Povlačenje zubnog mesa koje je uzrokovano grubim četkanjem može se zaustaviti kirurškim zahvatom, a zubno meso vratiti na početnu visinu. Zahvat može uključivati transplantaciju gingive sa nepca na ogoljeni dio korijena zuba. Ukoliko bolest nije previše uznapredovala ili pacijent ne želi kirurški zahvat, izradom zubnih krunica(navlaka) je moguće prekriti ogoljele korijene zubi i vratiti lijep i zdrav osmijeh.

Jedna od najsuvremenijih metoda koja se koristi kao pomoćna terapija parodontnog džepa bolesti je laserska terapija (laseri za meka tkiva) čije je prednost ciljanje samo upaljenog područja, dok okolno zdravo tkivo ostaje netaknuto, a oporavak i trajanje zahvata su kraći.  Također, upaljeno tkivo se može maknuti te ostaje sterilna površina, a oporavak je vrlo brz.

Kontaktirajte nas s povjerenjem
Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.cdmz.hr


    Stojimo Vam na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@cdmz.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON-PET: 08 - 20 sati
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2024 Centar dentalne medicine Zadar
    Nazovite nas
    Kako do nas